Kujawsko-Pomorska WK
ul. Poznańska 11/13
87-100 Toruń
tel.: 56 654-70-68, 654-70-69
fax.: 56 652-96-19

 

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

 












Aktualności

TŁUSTY CZWARTEK W BRODNICY

7 lutego, dzień przed Tłustym Czwartkiem, uczestnicy Hufca Pracy w Brodnicy odwiedzili piekarnię i zakład cukierniczy, gdzie podpatrywali, jak powstają tradycyjne pączki.

Tłusty Czwartek  w kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed Środą Popielcową zaczynającą Wielki Post, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Podczas spotkania młodzież rozmawiała także na temat tradycji związanych z tym dniem. Ciekawostką okazało się to, że dopiero w XVI wieku na polskich stołach zagościły pączki. Nie przypominały jednak tych, które są nam znane obecnie. Były przygotowywane przede wszystkim na tłuszczu – symbolu szczęścia i obfitości. Wypieki te były także dużo większe, robione z ciasta chlebowego i nadziewane skwarą tłuszczową, a nie tak jak teraz np. konfiturą. Wcześniej na stołach pojawiało się przede wszystkim mięso, którego miało być tyle rodzajów „ile razy kot ogonem ruszy”. Królowała także słonina, boczek, kapusta, nie oszczędzano również trunków.

Słodkie przekąski zaczęły trafiać do Polski dopiero na początku XVIII wieku.  Najbardziej tradycyjne pączki, to te smażone w głębokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną. O ich doskonałości ma świadczyć idealny kształt i jasna obwódka. Według zwyczaju, powinny być słodkie, a każdy z nas powinien tego dnia sięgnąć po przynajmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie na cały najbliższy rok. Podobna zasada towarzyszy jedzeniu faworków i innych słodkości - im więcej zjemy tego dnia, tym lepiej!

Uczestnicy z zainteresowaniem oglądali proces powstawania tradycyjnych słodkości i słuchali porad doświadczonych cukierników, na temat tajników ich przygotowywania. Na zakończenie wszyscy zostali poczęstowani usmażonymi chwilę wcześniej pączkami.

CZW2  Komendantka Hufca, wychowawca oraz dwójka uczestników razem z otrzymanymi pączkami.
CZW1 Cukiernicy podczas pracy.
CZW3 Słodkie efekty ciężkiej pracy.

 

 

Wszelkie prawa zastrzeżone Kujawsko-Pomorska Wojewódzka Komenda OHP 2007