Kujawsko-Pomorska WK
ul. Poznańska 11/13
87-100 Toruń
tel.: 56 654-70-68, 654-70-69
fax.: 56 652-96-19

 

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

 












Aktualności

SUKCES UCZESTNIKÓW OSiW W GRUDZIĄDZU

Dnia 20 kwietnia 2018 roku uczestnicy OSiW Grudziądz w kategorii szkół zajęli II miejsce w Konkursie Kulinarnym, który odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Grudziądzu.

Tematem wiodącym były potrawy mięsne z dziczyzny, na podstawie dwóch grudziądzkich książek kulinarnych: „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” oraz „Marta godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych zagadnieniach gospodarstwa domowego”.  Udział w nim wzięło kilkanaście zespołów w kilku kategoriach.

OSiW Reprezentowali Magdalena Łucka, Patrycja Bieniek i Wojciech Gliniecki pod opieką instruktorek Małgorzaty Stanulewicz i Agnieszki Żyłowskiej. Młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania wzięła drugi raz udział w tym konkursie. Po ubiegłorocznym wyróżnieniu w bieżącym roku w pokonanym polu zostawiliśmy wiele szkół branżowych. Konkurs w kategorii szkół wygrał Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu,  kilka punktów mniej zdobyła młodzież z  Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Grudziądzu uzyskując drugie miejsce na podium.          
            Ponad sto lat temu Wiktor Kulerski, wydawca słynnej "Gazety Grudziądzkiej", opublikował "Naukę gotowania do użytku ludu polskiego" - książkę kucharską złożoną z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez "Gazetę Grudziądzką" konkursu kulinarnego. Wcześniej w 1866 r. wydano w Grudziądzu książkę kucharską w języku niemieckim, napisaną przez nauczycielkę ze szkoły dla dziewcząt. Publikacja ta, zatytułowana „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin in der Kochkunst“ (Martha: godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych zagadnieniach gospodarstwa domowego) była potem wielokrotnie wydawana w Toruniu i w Lipsku i stała się prawdziwym bestsellerem. Obie książki, napisane w różnych językach opisywały jednak tę samą, wspólną, regionalną kuchnię pomorską. 

Młodzi kucharze z OSiW przygotowali pasztet z dzika z żurawiną oraz klopsiki z mięsa jelenia w sosie grzybowym. Potrawy cieszyły się wielkim powodzeniem i szybko zginęły ze stołu.
Celem działań organizatorów byłą promocja nowej edycji książki grudziądzkiej oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim było ogłoszenie konkursu kulinarnego przez Wiktora Kulerskiego. Jest to również pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych. Konkurs był wielką przygodą zawodową oraz stanowił doskonałą promocję grudziądzkiego Ośrodka Szkolenia i Wychowania.

KUL4 Uczestnicy OSiW z Dyrektorem Zespołu Szkół Gastronomicznych Rafałem Szweda, Kierownikiem OSiW Dariuszem Malinowskim oraz instruktorem praktycznej nauki zawodu Małgorzatą Stanulewicz.
KUL3 Komisja konkursowa ogłasza werdykt.
KUL1 Podczas przygotowywania dań.
KUL2 W oczekiwaniu na werdykt Jury.

 

Wszelkie prawa zastrzeżone Kujawsko-Pomorska Wojewódzka Komenda OHP 2007