Kujawsko-Pomorska WK
ul. Poznańska 11/13
87-100 Toruń
tel.: 56 654-70-68, 654-70-69
fax.: 56 652-96-19

 

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

 












Aktualności

KUCHENNE REWOLUCJE OHP

Dnia 31 maja 2016 r. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Grudziądzu odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Kuchenne rewolucje OHP”. W konkursie wzięły udział 4 drużyny trzyosobowe, w każdej drużynie minimum jedna osoba kształci się na warsztacie gastronomicznym jako kucharz, pozostałe osoby to amatorzy gotowania.

            Ideą konkursu była promocja sztuki kulinarnej wśród uczestników OSiW w Grudziądzu. Młodzież miała możliwość poznania swoich umiejętności nabytych podczas praktyk zawodowych. Konkurs miał formułę zabawy uatrakcyjniającej wolny czas uczestników zamieszkujących internat.

            W jury konkursu zasiadali: kierownik OSiW – pan Ryszard Majchrzak, instruktorzy nauki zawodu oraz wychowawcy. Zespoły konkursie miały za zadanie zmierzenie się z 6 specjalnie dla nich przygotowanymi konkurencjami. Musieli odgadnąć nazwę potrawy po przeczytaniu  przepisu kulinarnego, rozpoznać 20 przypraw na podstawie węchu, smaku, zapachu. Kolejne zadania to ubicie piany z 5 białek, obranie 1 kg cebuli na czas, udekorowanie kanapki z dostępnych składników, zrobienie wylosowanej przez siebie nazwy surówki.

Wszystkie konkurencje mocno zaangażowały zespoły kulinarne, dzielnie pracowali kucharze i amatorzy. Konkurs był okazją do nauki współpracy oraz pozwolił poznać nowe, nieznane dla niektórych przyprawy, takie jak kardamon, szafran czy estragon. Był okazją do doskonalej zabawy, jednakże do każdego zadania uczestnicy podchodzili bardzo poważnie i z dużym zaangażowaniem wykonywali kolejne konkurencje. Wykonane zostały piękne, zdrowe kanapki oraz przepyszne surówki – marchwiowa, porowa, selerowa oraz z ogórka kiszonego  zachwycające swoim smakiem jury konkursowe.

            Konkurs po bardzo wyrównanym poziomie wszystkich drużyn w dogrywce wygrał zespół w składzie – Magdalena Łucja, Patrycja Laskowska i Arkadiusz Arumiński. Uczestnicy za I i II miejsca uzyskali nagrody rzeczowe, pozostałe osoby otrzymały drobne upominki. Formuła konkursu na pewno na trwałe pozostanie w kalendarzu imprez OSiW. Planowane są już podobne konkursy na pozostałych warsztatach szkoleniowych w Ośrodku.

KR 1 Uczestnicy rozpoznający nazwy przypraw.
KR 2 Obieranie cebuli na czas.
KR 3 Młodzi kucharze podczas smakowania swoich specjałów.

KR 4

Zwycięska drużyna podczas wykonywania surówki.
KR  5 Degustacja wykonanych przez uczestników potraw.
KR 6 Nagrodzeni uczestnicy w konkursie kulinarnym.

 

 

 



 

Wszelkie prawa zastrzeżone Kujawsko-Pomorska Wojewódzka Komenda OHP 2007