Kujawsko-Pomorska WK
ul. Poznańska 11/13
87-100 Toruń
tel.: 56 654-70-68, 654-70-69
fax.: 56 652-96-19

 

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

 












Aktualności

„KULINARNE WĘDRÓWKI” PO POLSKU I WĘGIERSKU

22 maja 2018 roku w 2-1 HP w Brodnicy odbyły się kolejne  zajęcia w ramach innowacji „Kulinarne wędrówki”.

Tym razem młodzież zainspirowała się kuchnią węgierską, a konkretnie gulaszem. Sięgając do genezy jego powstania, uczestnicy dowiedzieli się, że gulasz narodził się na węgierskich pastwiskach. Stamtąd pochodzi nazwa tego dania. Jego twórcami są pasterze, którzy wypasali na nizinach bydło i musieli sami sobie gotować. Pasterskie danie, które wymyślili nazwano od bydła którym się opiekowali (gulya) oraz od samych pasterzy (gulyas). Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym.

Tradycyjna kuchnia węgierska bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Posiada ona  dużo potraw zawierających paprykę. To ona nadaje potrawom smaku, aromatu i pikantności. Kuchnia węgierska w tradycyjnej formie to potrawy podawane w czardach przy cygańskiej muzyce. Stała się turystyczną wizytówką kraju.

Pierwszym daniem, które przygotowała młodzież były placki po węgiersku, czyli placki ziemniaczane z gulaszem. Na Węgrzech jednak placków ziemniaczanych nie znają. Dlatego narodziło się pytanie: Skąd placek po węgiersku? Otóż pomysł na to danie powstał w końcówce lat 60-tych ubiegłego wieku. Szef kuchni popularnej krakowskiej restauracji „Balaton”, postanowił stworzyć potrawę, która stanie się symbolem przyjaźni polsko – węgierskiej. Jako, że sam był Węgrem z pochodzenia bez trudności skomponował przepis na doskonały gulasz, a następnie połączył go w jedno danie z popularnymi w Polsce plackami ziemniaczanymi. Powstały placek po węgiersku podbił serca i podniebienia Polaków  i stał się jedną z ulubionych potraw. Potwierdzili to uczestnicy innowacji, delektując się ich smakiem.

Drugą potrawą, którą wykonali uczestnicy zajęć kulinarnych było kruche ciasto z owocami (jabłkami i wiśniami). Tutaj poznali sekret ciast odznaczających się bardzo dużą kruchością. 

Zajęcia odbywają się dzięki uprzejmości Dyrekcji i Kierownictwa CARITAS w Brodnicy

KUL1  
KUL3 KUL2
   

 

 

Wszelkie prawa zastrzeżone Kujawsko-Pomorska Wojewódzka Komenda OHP 2007