Kujawsko-Pomorska WK
ul. Poznańska 11/13
87-100 Toruń
tel.: 56 654-70-68, 654-70-69
fax.: 56 652-96-19

 

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

 












Aktualności

DZIEŃ KUCHNI HISZPAŃSKIEJ W TORUNIU

2 czerwca 2016 roku w świetlicy środowiskowej działającej na toruńskiej starówce odbył się Dzień Kuchni Hiszpańskiej. Zajęcia poprowadziła wolontariuszka z Hiszpanii Esperanza Nieves Jimenez – uczestniczka projektu „EVS for everybody” realizowanego w ramach programu Erasmus+. 

Esperanza w każdy czwartek prowadzi w świetlicy warsztaty języka hiszpańskiego, podczas których młodzież poznaje hiszpańskie słownictwo i gramatykę. Jednym z ostatnim tematów przewodnich warsztatów były produkty spożywcze i potrawy. Uczestnicy dopytywali o tradycyjne potrawy hiszpańskie oraz produkty i przysmaki, które nie są popularne w naszym kraju. W ten sposób narodził się pomysł, aby na ostatnich zajęciach zorganizować Dzień Kuchni Hiszpańskiej.W tym celu wolontariuszka kupiła i przygotowała między innymi czarne i zielone oliwki z nadzieniem z ostrej papryczki, kalmary w zaprawie, małże w sosie pomidorowym, papryki nadziewane rybą, sardynki w zalewie, koreczki z marynowanych warzyw, a także coś słodkiego – migdały w cukrze oraz tradycyjny hiszpański turron. Esperanza opowiedziała również, z którego regionu pochodzą potrawy i jak się je przyrządza. Młodzież początkowo była bardzo ostrożna w próbowaniu przekąsek, ale nawet owoce morza ostatecznie przypadły wszystkim do gustu. Największą popularnością cieszyły się jednak słodycze i migdały. Ciekawostką było to, że w przeciwieństwie do naszego kraju w Hiszpanii migdały są bardzo tanie, i dlatego tak popularne jako baza do przygotowania różnego rodzaju słodkości.

DNI1 Uczestnicy ostrożnie próbują nieznanych przysmaków.
DNI2 Na stole znalazło się wiele potraw i przysmaków.
DNI3 Wolontariuszka opowiada młodzieży o hiszpańskich potrawach.

 

 

 

Wszelkie prawa zastrzeżone Kujawsko-Pomorska Wojewódzka Komenda OHP 2007