OHP_logo -- stronaOCHOTNICZE HUFCE PRACY
KUJAWSKO-POMORSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA

Kujawsko-Pomorska WK
ul. Poznańska 11/13
87-100 Toruń
tel.: 56 654-70-68, 654-70-69
fax.: 56 652-96-19

 

23   

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rozwoju, Pracy i Technologii

 












Uczestniczka Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Grudziądzu na eliminacjach krajowych WORLDSKILLS POLAND 2020 w cukiernictwie

09.10.202008:54

OHP

Uczestnicy eliminacji krajowych z Michalem Doroszkiewiczem_1 28 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP) odbyły się krajowe eliminacje do prestiżowego konkursu WorldSkills z cukiernictwa. W gronie 7 zakwalifikowanych osób znalazła się uczestniczka Ośrodka Szkolenia i Wychowania z Grudziądza, uczennica III kl. szkoły branżowej I stop. Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Weronika Budzich.

 

Ideą konkursu WorldSkills jest promowanie umiejętności zawodowych z różnych branż i wyłaniani młodych mistrzów fachu. Wydarzenie to ma blisko 70letnią historię. Od 3 latach Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji (FRSE) w Polsce podejmuje się organizacji eliminacji krajowych, które mają za zadanie wyłonić przedstawicieli poszczególnych zawodów, którzy następnie tworzą Team Poland i reprezentują nasz kraj w zmaganiach międzynarodowych.

Od 28-30 września na terenie MTP przy okazji tragów Polagra odbywały się cztery konkursy z cukiernictwa, gotowania, serwisu restauracyjnego i carvinguj. Uczestnicy etapu krajowego zostali wyłonieni na podstawie przesłanej dokumentacji – CV, receptury, zdjęć wykonanych prac, które musiały spełniać wymogi określone w regulaminie dla każdej kategorii.

Przygotowania do zawodów w kategorii cukiernictwo rozpoczęły się już w niedzielę po południu, kiedy to zawodnicy spotkali się z ekspertem p. Michałem Doroszkiewiczem. Wylosowali numery startowe, zapoznali się z zasadami oceny czy pracy urządzeń, w które były wyposażone ich stanowiska pracy. W dniu konkursu każdy z zawodników miał 4 godziny na wykonanie 15 szt. pralin, Petitts Fours - 10 szt. ciastek ‘tak away’, 10 szt. ciastek bankietowych-deserowych, przy czym serwis pralin następował dokładnie po 2 godzinach. Słodkości były poddawane ocenie jury złożonego z ekspertów, którzy brali pod uwagę estetykę wykonania, smak, dobór składników, czas a także warsztat pracy na stanowisku, w tym utrzymanie porządku i czystości. Max liczba punktów do zdobycia wynosiła 250 pkt.

O godzinie 19tej rozpoczęła się uroczysta gala, na które każdy z uczestników odebrał pamiątkowy dyplom, upominki oraz wyłonione zostały 3 osoby – laureat 1 miejsca, który ma zagwarantowany udział w Team Poland do Szanghaju i dwóch uczestników rezerwowych (odpowiednio 2 i 3 miejsce). Udział w tak prestiżowym konkursie była dla Weroniki dużym wyróżnieniem, cennym doświadczeniem a także możliwością poznania organizacji wydarzeń z drugiej strony.

Ocena pralin przez jury-ekspertow Ocena pralin przez jury

Praca konkursowa_praliny Weroniki Praca Weroniki

Odbior nagrody przez Weronike Odbiór nagrody

Weronika podczas pracy_1 Przy pracy

 

Wszelkie prawa zastrzeżone Kujawsko-Pomorska Wojewódzka Komenda OHP 2007